^ ^

Sunday, June 12, 2011

sagun oh sagun


sagun ? ape tuuu ??
haaaa...orang zaman sekarang mesti dah tak kenal sagun,kan ??
ia sejenis makanan tradisional...
macam ni rupenye...


comell aje,kan ??
mase kecik-kecik dulu pemes makanan ni...
skarang dah jarang dijual...

mase cuti ari tu,mak buat benda ni untuk kakak ipar...
tetibe dye mengidam pulakk...haha
kebetulan saye ada kat umah saye tolong laa mak buat...
baru taw rupenye senang je wat mende ni....

yang penting,mula-mula sekali buat sarung dye dulu..


ni yang mak buat....
guna kertas A4 dan kertas wau je...heee
untuk bagi saiz dye same lak,gulungkan kertas pada kayu bulat sebelum digamkan....

dah siap buat sarung,then mula laa buat sagun !
okeyh,meh chef batu nak share sikit...

RAMUAN :
1. tepung beras
2. kelapa parut
3.garam
4.gula(halus)

CARA-CARA :
1. gorengkan kelapa parut sehingga bertukar warna..
2. kisarkan kelapa parut yg sudah siap digoreng sehingga halus.
3. gorengkan tepung beras sehingga berwarna sedikit keperangan....
4.masukkan kelapa yg sudah dikisar tadi dan goreng sehingga rata...
5.masukkan juga gula halus dan garam secukup rasa..
6.gaul dan goreng sehingga masak..

then,siappppppp !!!!!
wahhh...senang gilakk,kn ??
bila dah siap tepungnya,perlu diisi ke dalam sarung,kan ??
jom isi !


haaa...ni teknik orang dulu-dulu isi sagun ke dalam sarung...
gunakan hujung sudu !
kan lubang sarung tu kecik je....
kalau sekarang may be ada cara lain kot...xtaw plak...haha

okes,itu aje yg cik batu nak share ari ni....
selamat mencuba !


cik batu : ape salahnye makan makanan tradisional sekali sekala ^^