^ ^

Monday, June 13, 2011

first tyme always a mess

bila cuti aje mesti macam2 nk buat,kn ??
saye pun same laaa...heee

ari tu,belajar wat kek coklat !


nyum nyum nyum....
nampak sedap je,kan ??
macam moist chocolate cake...hik3...
tapi yg ni xmoist pun...

fuhhh...xsangka jadi jugak buat kek....
walaupun rupe dye cume macam ni...


heee...biasa laaa....
kate first time...
rase dye pun not bad laa....
sedap,just texture yg xberapa nk elok...hak3

kali ni xmo share resipi ahh....
xlayak nk jadi chef tuk yg ni...
lagipun belambak lagi kat tempat lain...google jerk !


cik batu : nanti second time buat mesti jadi !!

Sunday, June 12, 2011

sagun oh sagun


sagun ? ape tuuu ??
haaaa...orang zaman sekarang mesti dah tak kenal sagun,kan ??
ia sejenis makanan tradisional...
macam ni rupenye...


comell aje,kan ??
mase kecik-kecik dulu pemes makanan ni...
skarang dah jarang dijual...

mase cuti ari tu,mak buat benda ni untuk kakak ipar...
tetibe dye mengidam pulakk...haha
kebetulan saye ada kat umah saye tolong laa mak buat...
baru taw rupenye senang je wat mende ni....

yang penting,mula-mula sekali buat sarung dye dulu..


ni yang mak buat....
guna kertas A4 dan kertas wau je...heee
untuk bagi saiz dye same lak,gulungkan kertas pada kayu bulat sebelum digamkan....

dah siap buat sarung,then mula laa buat sagun !
okeyh,meh chef batu nak share sikit...

RAMUAN :
1. tepung beras
2. kelapa parut
3.garam
4.gula(halus)

CARA-CARA :
1. gorengkan kelapa parut sehingga bertukar warna..
2. kisarkan kelapa parut yg sudah siap digoreng sehingga halus.
3. gorengkan tepung beras sehingga berwarna sedikit keperangan....
4.masukkan kelapa yg sudah dikisar tadi dan goreng sehingga rata...
5.masukkan juga gula halus dan garam secukup rasa..
6.gaul dan goreng sehingga masak..

then,siappppppp !!!!!
wahhh...senang gilakk,kn ??
bila dah siap tepungnya,perlu diisi ke dalam sarung,kan ??
jom isi !


haaa...ni teknik orang dulu-dulu isi sagun ke dalam sarung...
gunakan hujung sudu !
kan lubang sarung tu kecik je....
kalau sekarang may be ada cara lain kot...xtaw plak...haha

okes,itu aje yg cik batu nak share ari ni....
selamat mencuba !


cik batu : ape salahnye makan makanan tradisional sekali sekala ^^

Saturday, June 11, 2011

sausage chocolate toast

#thisismy100th post





ini adalah french toast..


ini pulak prawn on toast....

pic2 di atas didapati setelah melakukan google search...
haha...thanx uncle google....

tapi saye xnk cite pasal mende2 di atas...

ni resepi yg saye reka pada mase cuti yg lalu....
saye beri name sausage chocolate toast....
ngeee...cam sedap je bunyinye... memang sedap punnn...


ouch...rupe tak menarik...haha
yg penting sedap,kan kan ??

ini resepinye...hek hek....
dah macam chef pulak....

ok,meh sini chef batu nak ajarkan...

BAHAN-BAHAN :
1. telur
2. chocolate cair
3. roti sandwich
4. sosej
5.garam
6. penambah perisa yg sesuke ati

CARA-CARA :
1. pecahkan telur ke dalam mangkuk dan kacau kan...
2. masukkan coklat cair ke dalam telur
3. masukkan garam dan perisa secukup rasa
4. gulung sosej ke dalam roti...
5. celupkan ke dalam ramuan telur tadi
6. kemudian goreng dan hidangkan ketika panas...


ngeeeee...itu jeeeeeee.....
senang,kan ??
cuba la buat...sedap !!
tak caye ce try dulu...hahaha


cik batu : alamak...'ter'jadi chef pulak....haha

Friday, June 10, 2011

cerita di sebalik lukisan

ini cerita mase cuti....
lebih kurang 2 minggu jugak saye kat kampung ari tu...
annddd i done so many things during the period...

salah satu benda yg saye wat adalah melukis...
maklum laaaa...ada bakat terpendam la katakan....ahakz !
ye2 jee...

saye mula melukis apabila suatu pagi saye nampak ada beberapa lukisan dalam fail anak buah...
then,tanye laa dye nak wat ape dengan lukisan tuuu...
rupe-rupenye dye jual...

dye beli daripada kawan then fotostat banyak2 pastu jual dengan harga 50 sen satu...
dari situ laa saye terfikir tuk melukis kat dorang...
sekurang-kurangnye dorang tak perlukan modal dahh...haha

jom layan lukisan saye yg tak seberapa neh...

1. perempuan cantik


actually gamba ni saye lukis balik yg anak buah beli ngan kawan dye....
sebab dye jual lukisan yg tuk diwarnakan...
lukisan asal pulak sudah di'shade' kan...


2. pooh


saye lukis aje ikut yg diorang nak...haha
tak pasal-pasal jadi budakbudak...


3. doraemon



haha...xpasal-pasal nobita tembam...


 4. naruto


saye yg tak pernah tengok naruto pun terpaksa lukis naruto...
laku kate diorang...
tapi sempat lukis satu jeee..


5.rumah


dah elok-elok saye lukis macam-macam,tetibe anak buah cakap ada kawan dye nak lukisan rumah....
saye lukis je laa...haha


ni versi rumah elian...wakaka



6.binatang comel


singa yg kiyut..


itik...kuekkk kuekkk



7.pemandangan ilustrasiku...




suka ati ajee lukis pemandangan...haha



suke sangat dapat bantu diorang...
macam ni laa idup orang susah...
kecik-kecik dah pk nak carik duit...
semoga tuhan murahkan rezeki diorang...aminnn


cik batu : rindu nak balik umahh...

Thursday, June 9, 2011

mak andam online ~


ini adalah mak andam yg saye maksudkan....
cantik kan ??
name dye farraa...

tengok hasil kerja dye ni....

SEBELOM


SELEPAS



haaaa...cantik kan dye make - up ?...haha....

ape lagi...saye pun tumpang sekaki lahhhh....
ce tengok ce tengok...

SEBELOM



SELEPAS




aloalalala....tomeynyeeeeeee....
tambah2 part mata tuuu....
ase cam kucing dalam cite barbie je...ahakz !
*blink-blink*


hmmm...nak tau ape rahsianye ??
ni untuk sape2 yg ada i-phone....
just download application yg bernama 'make-up'...
then,boley la edit-edit...
hik3...senang jeee n FREEE,...!!

ari tu CB ada jumpe application ni kat picnik jugak tapi for premium user only...
mungkin ada gak kat tmpat lain kot....


cik batu : agak2 kalau saye mekap btol2 comel tak ??

Wednesday, June 8, 2011

awesome babes ~


tengah ari kang nak balik dahhhh...huhu
akhirnye,baru decide nak balik setelah tak dapat amik short sem...
and for the last tyme,kitorang kuar together-gether...

for the last destination,kitorang pegi PD...
sebenarnye nak tengok sunset tapi sadly bile dah sampai sana xdapat gak nak tengok...
awan tebal sangat...huhu

sokay lahhh...
still dapat capture nice aannnddd awesome pic there...^_^



the driver who took us there ~ fasha...


cantik gilak pantai tyme2 senja...


look at the sunset ?



comellll jeee....hahaha
sume kecik cam hamster....


ambil angin senja.....opss....
sila tutup idung...
#ketiak terbukak...haha


lompatan bergaya....oyeahhhh..


ngee.....romantik gitewwww...


we luv u ols... 
can't u see we're trying ??

haha...wat bentuk love yg xmenjadi...


last2,pauww yg dapat 'love'....

then,cuba amik pic berempat pulakk...
pakai timer...


ouch...xjadi...


cubaan kedua pun xjadi...haha
lawak adalahhh...


last2 jadi cani je...hak3
sume nampak blurrr n sengal !


tetibe kapten wayna memberi arahan...


aye-aye kapten !! 
hahaha...kan noice tuuuu....
n comeeeeeeeeellllllll...


posing dengan name masing2...
tapi dah gelap...huuu...
xleh dah nk berlama-lama kat pantai...


sebelom meninggalkan pantai,snap-snap dulu...
wahhh...lawa gilakk pantai...
xmo balek boley takk ??


sure ke kita dah nak balik ni ??




sume tak mao masuk kereta....haha
ok2...lepas posing2 kite balik erk ??

otw balik kitorang singgah kat satu tempat....
n capture these owesome pic....



hahaha...sengal jerk gamba....
ala-ala gamba passport gitu....
annnddd our default profile kat FB !!
<3 <3

 

gonna mish u ols !!
huuu....
to fasha  ~ thanx tumpangkan kitorang selama seminggu lebih ni....
soie banyak susahkan kau n family kau....
besh duk cni....xmo balik....
uwaaaaa...


cik batu : bulan 9 baru leh jumpe balik...huuu...