^ ^

Wednesday, May 30, 2012

Mari membuat popia kecik.

Sebenarnya saya buat popia ni raya tahun lepas. hehe. Saje nak share. Jom, buat!.

Mula-mula sekali mestilah kena ada bahan-bahan dulu.




Kulit popia yg dipotong kecil-kecil. Boleh didapati di pasar raya.


Inti untuk popia. Saya menggunakan sambal ikan a.k.a serunding ikan. Boleh didapati di pasar juga tetapi yang ini asli buatan ibu saya. hehe.


Telur. Dipecahkan ke dalam mangkuk. Digunakan bagi tujuan meng'gam'. Boleh digantikan dengan air putih sahaja. :)

Ok, itu sahaja bahan-bahannya. Now, cara-cara membuat.




Mula-mula letakkan sedikit sambal di atas kulit popia.




Lipatkan bahagian bawah.


Kemaskan bahagian tepi.


Kemudian gulungkan. Letakkan telur untuk memastikan gulungan tidak terbuka.


SIAP!!!

 Kemudian gorengkan sehingga rangup. hehe. Lupa nak snap pic yg dah siap goreng. Senang je kan? Boleh cuba buat untuk raya nanti. :)



cik batu: Harap-harap saya rajin untuk buat lagi raya nanti.

Monday, May 28, 2012

saya athlete memanah SUKMUM ^_^

Assalamualaikum.. (=

Konon-konon saje nak ikut kawan masa selection untuk Archery SUKMUM. Kebetulan kawan i.e Fasha adalah Manager untuk Archery. Aku yang tak pernah pegang benda alah tu ikut serta. Sape tahu aku boleh terpilih kan? Rezeki. :)


Aku amik panah yg paling ringan. Hehe. sesuai ngan berat badan la kan?


Semua yg pegi selection tu. hehe. Gambar ni masuk page lagi taw.

Cekidout kat page ni. Star Arcery Sdn. Bhd. Kat Album Awesome Archers At Stars Archery Times Square up to 28/10/2011. Bangga sangat la tu ? HAHA.

Beberapa hari kemudian saya mendapat mesej daripada Pengurus pasukan bahawasanya saya terpilih. Wah ! Lompat-lopmpat katil kesukaan lah ! Tak sangka langsung boleh terpilih. Dengan itu, secara rasminya saya menjadi athlete SUKMUM bagi acara memanah untuk Kolej Kediaman Kinabalu. Ingatkan tak jadi athlete dah tahun ni.

Oleh kerana saya athlete, maka terpaksalah saya menghadiri Kem Atlet anjuran Kolej Kediaman Kinabalu yang diwajibkan untuk semua atlet. Walaupun masa tu merupakan cuti midsem dan Hari Raya haji, terpaksa dikorbankan demi kolej terchenta. Chewah.


Latihan masa Kem Atlet juga dijalankan di sini. Dengan menggunakan duit sendiri. Diulangi, DUIT SENDIRI! Tak puas hati sebenarnya sebab kolej cakap boleh claim, tapi sampai sekarang tak dapat-dapat claim tu. BURN la citer dye.



En. Kyu yg profesional mengajar saya. Hehe.


Maaf, yang ni bukan saya yg buat. saya masih amatur. Yg ni Kyu punye kalau tak silap. Terer seyh!


Semua atlet pakai spek nampaknya. Ye, dalam acara memanah, ketepatan itu penting.


Jangan lupa pakai menda lah ni.*tak tahu apa nama dye. Untuk keselamatan.




Yang ni saje je. Sebab cantik. Hehe.



Okay, dah pro nampaknya setelah belajar. hehe.


Juga pemain yg pro. En.Refdi.


Sebelum pulang sempat bergambar. Perasan tak takde anak panah? HAHA.

Selain membuat latihan untuk pasukan sendiri, kami juga mengikuti aktiviti-aktiviti lain semasa Kem Atlet. Antaranya ialah jogging pagi, Aerobik dan lain-lain lagi. Acara kemuncak ialah Malam Perasmian Penutup. Pada malam itu, kami dikehendaki membuat persembahan.

Untuk persembahan, kami diberi tema yang berlainan untuk setiap kumpulan. Ahli kumpulan saya dikehendaki membuat iklan. So, kami memilih untuk membuat iklan racun perosak.


Ini adalah nyamuk yg dilukis oleh Athirah. So adorable. HAHA.

Cerita iklan kami adalah begini.

******

Seorang pensyarah (Athirah) sedang mengajar di dalam kelas. Murid murid (Lyna dll) sedang tekun belajar. Tiba-tiba konsentrasi mereka terganggu oleh dua ekor nyamuk(me and refdi.). Seorang pelajar bertindak menyembur racun serangga Jenama X. Namun usahanya tidak berhasil kerana nyamuk tersebut hanya pening-pening nyamuk dan kemudian kembali menyerang. Akhirnya keadaan huru-hara itu reda apabila pensyarah sendiri mengeluarkan racun perosak yang berkualiti.

******
HAHA. Tak leh blah kan citer dia? Kami sengaja letakkan sikit unsur-unsur komedi supaya iklan itu lebih menarik.



Inilah ibu dan bapak nyamuk.


Oh! Aku ada cakap Kem Atlet tu masa cuti kan? There's 1 more fact aku tak bagitahu. Hehe. Aku telah seludup dua orang anak buah masuk hostel ketika itu. Hehek. Oleh kerana mereka jarang dapat peluang untuk datang KL, so aku bawak diorang jalan-jalan i-city.


Suka betol dorang main. Hehe. Jarang-jarang datang. Takpelah. Ok, ini sekadar cerita tambahan. :)


Setelah tamat kem Atlet, maka bermulalah Sukan Mahasiswa Universiti Malaya a.k.a SUKMUM. Bagi pasukan memanah, pertandingan telah diadakan pada 10 Dec 2011. Setiap pasukan akan bertanding dengan satu pasukan lain. Kalau kalah dikira kalah mati. (Sebenarnya ada jadual perlawanan tapi tak ikut. Demn!). Kami kurang bernasib baik kerana melawan atlet dari Kolej 11 yang semuanya terdiri daripada pemain MASUM sejak dari awal. So,kalah mati. Sanagat mengecewakan walaupun aku telah bermain dengan baik pada hari tersebut. Takpe, lain kali cuba lagi. *Smile*




Ahli pasukan perempuan bersama manager selepas pertandingan. Kami tetap happy walaupun kalah. :)


Ahli pasukan lelaki serta Manager.


Kami semua.


Setelah tamat SUKMUM, pihak kolej telah mengadakan jamuan bagi menghargai jasa semua atlet yg telah mengharumkan nama kolej dalam pelbagai bidang.




Bergambar kenangan semasa jamuan. Kolej Kediaman Kinabalu(8) telah mendapat tempat ke-5 untuk keseluruhan. Semoga kami lebih cemerlang pada tahun-tahun akan datang. *peace*




cik batu: tak tahu tahun depan jadi atlet lagi atau tak.

Saturday, March 31, 2012

1 Semester of Seni Halus

Assalamualaikum...

Sebagai warga UM,aku diwajibkan untuk mengambil satu subjek ko-kurikulum bagi memenuhi syarat untuk graduate. Jadi,sem lepas iaitu sem 3 aku dan kawan-kawan telah memilih subjek Seni Halus sebagai subjek ko-kurikulum kitorang. Banyak lagi subjek lain sebenarnya, sebab musabab kena kami memilih subjek ini adalah sangat misteri.

oleh kerana memilih subjek ini, jadi bermakna kami terpaksa melukis lahhh sepanjang satu sem,2 jam kredit seminggu. Okay,jom layan lukisan aku. ZASSSSSSSSSSSSSS!!


Rasenye yang ni lukisan pertama yang aku buat. Lecturer suruh keluar kelas then lukis ape-ape aje yang korang nak lukis. Aku dah lukis yang ni tapi tak puas hati. Lantas aku mengambil sehelai daun kering lalu cuba melukisnya. Haha. Ayat tak leh blah.


Ini la daun kering yang aku lukis tu. Tapi tetap tak puas hati. Bajet pelukis profesional ke nak lukis lawa-lawa? Dah tu je yang mampu. At last, lukisan yang atas tu jugak aku hantar kat lecturer. Buang masa jek !


Next kelas, lecturer bagi sorang satu daun/pokok aku tak pasti. Ini pokok yang aku pilih.



Ok, jangan cakap aku bangang. Aku kenal ini adalah sejenis ulam yang diberi nama pucuk pegaga. Hehe. Adakah ia sejenis pokok? Oh, itu tidak penting.

Then,bermulalah sesi melukis. Kami disuruh melukis "pokok" tersebut dalam dua cara. First, cerai-ceraikan bahagian pokok tersebut. Second, lukis pokok secara keseluruhan. Macam mane aku hasilkan lukisan pegaga? Hehe..




Haaaa.. sebijik kan aku lukis? Tang daun yang cerai tu aku tekap je sebenarnya. Susah sangat nak lukis. Errr,,,sebenarnya daun tu susah ke aku yang tak pandai lukis? Hehe

Tu yang aku lukis. Orang lain lukis camane pulak ?


Yang ni pun sebijik jugak kan? Kalau tak silap ni lukisan Pauww. Haha. Bukan aku sorang je yang guna teknik tekap. Thehee..

Kelas yang seterusnya lebih mencabar. Kami disuruh melukis potret. Yang ni faberok aku sebenarnya walaupun tak pernah berjaya melukis dengan sempurna. Hehe. Kami disuruh melukis gambar rakan di sebelah. Rakan di sebelah saya adalah Huwaina !


Amik gamba dulu supaya senang nak lukis. Tak ada lah beliau kena mematung jadi model. Lagipun dia kna lukis potret orang lain jugak. Hehe.

Dah amik gambar then lukislahh.. Masa ni la nak tunjuk bakat masing-masing. Dan ini hasil lukisan aku !


Mak aihhh... Besar sangat mata dia. Maafkan saya Wayna !


Wayna versi tembam baru sama dengan lukisan saya. Haha. 

Itu saya lukis Wayna. nak tengok macamne orang lukis muka saya? Ok, Tadaaaaa !!


Muka cik batu versi masa depan. Hehe. Hasil sentuhan Apel.

Selain melukis dalam kelas,kami juga diberi task untuk lukis dalam sketch book. Katanya nak kutip bilaa kelas berakhir tapi sampai sudah tak de amik pun. Dan ini antara hasil yang saya lukis.


yang ini saya tolong lukiskan untuk Wayna. Sebab saya suka,so tak kisah. Hehe. Walaupun tak menjadi tapi still puas hati sebab buat sendiri. Modelnya daripada google. Hehe.

untuk sketch book saya, saya cuba lukis gambar model jalanan ni...



Cuba tengok gamba di bawah, ada persamaan tak ?


Tuannya kata tak sama. T_T. Saya memang tak reti. Maafkan saya. Jadi, saya merasa malu jika lecturer tengok lukisan saya yang ini. (Update kat blog tak malu pulak.)

Kemudian saya cuba melukis gambar yang seterusnya. Kali ini modelny adalah adik saya sendiri.


Oh! Kesian adik. Mulutnya senget. Haih ! Memang saya tak berbakat lah. Muka adik yang sebenar dalam gambar ni adalah yang sebelah kanan tu. hehe.

Dah habis cabaran melukis potret, minggu seterusnya kami mula bermain dengan warna. Ini adalah kali pertama kami diwajibbkan mewarna lukisan. Task yang pertama adalah ini.


ye, kami disuruh melukis dan warnakan benda ni.


Komen? Ehm.. bolehlahhh...

Yang tu kira ok la kan ? Yang next ni yang paling kelakar aku rasa. Haaha. Aku paling tak suka yang ni. Terasa sangat terpaksa siapkan task ni.


Sayur? Ada ke patut dia suruh lukis sayur. Ish. Macamne? tak reti laaaaa. Ni kalau balik masak lagi bagus. Tahu la jugak ape nak buat dengan sume ni.


Tengok, nampak tak lukisan tak ikhlas tu ? Hahahaaha.. Kawan-kawan pun gelakkan lukisan aku. Aku selamba je. Haha. Kemain banyak benda dia letak dalam dulang. Aku lukis ni je.

Dah habis pasal sayur ni,kiranye kelas dah dekat dengan penghujung dah. Masa ni kami dah disuruh beli kanvas dengan Acrylic paint untuk our final projek which is Pameran Ko-kurikulum. Kami diberi masa beberapa minggu untuk siapkan lukisan on canvas. Tapi masa ni aku and the gang belum beli canvas and paint lagi. So, kami melukis atas drawing block macam biasa lagi. Sedang mencari-cari idea untuk lukisan apa bakal dilukis atas canvas nanti. And tak tahu macam mane I come out with this.


Ape korang pikir bila nampak lukisan ni? Haha. Lukisan sekolah rendah kan? Gunung, sawah padi dam matahari celah bukit. So memorial ! One thing yang aku paling suka pasal lukisan ni adalah i was using Luna Colour pencil then basahkan dengan air. hasilnya ohsem kan? Dah lama guna Luna tak pernah cuba cara ni. Haha. I like it so much.

Tapi even aku suka pun, takkan la nak lukis macam ni untuk kanvas kan? Untuk pameran kott. Agak-agak der... So, this is my painting for the pameran. My first canvas Painting ever..


Aku namakan lukisan ni "Bloody Glory". Tak tahu kenapa aku bagi nama macam tu. Sebenarnya aku suka dengan word Bloody tu sebab lukisan ni an ada conteng-conteng warna merah tuu.. hehe. Oh! ada sedikit kecacatan pada lukisan tu. Ye, aku nampak tapi malas nak betulkan. Orang lain bukan main nak perfect,tapi aku ? Cincai je ! haha. Typical me.


Dah siap Canvas Painting means kelas pun dah berakhir lahh.. So, it's Pameran time ! Hehe. cekidout!


Sume lukisan ohsem kan? Aku sangat jeles dengan talent mereka !


Sempat bergambar kenangan bersama lukisanku. Hehe.


Ops ! One more thing. Lupa nak mention. For the pameran, kami juga disuruh menghasilkan satu arca daripada dawai. Nampak tak ada 5 arca atas meja tu? Ours is yang paling kecik sebelah kanan tu.. Haha. comelll..

Overall,aku rasa kelas ni okayy aje laa.. Tak dapat ilmu baru sangat sebab lecturer tak ajar secara detail cara-cara untuk melukis, mewarna dan sebagainya. Kami bergantung kepada bakat semulajadi, tutorial daripada Youtube, Google dan sebagainya. Apa-apa pun ianya tetap kenangan yang manis. hehe.  Nasib baik satu sem je amik.



cik batu : panjang sangat ke entry ni? Hehe